JAPANSE ANTI-AGING TIPS

Er zijn gebieden in de wereld waar ze met gemak 100 jaar worden. Neem nu het Japanse eiland Okinawa, waar het grootste aantal eeuwlingen ter wereld woont. En dat niet alleen: al die honderdjarigen blaken ook nog eens van de energie. Hoe dat kan, wordt uitgebreid beschreven in het boek Ikigai, dat ik onlangs met grote interesse las. Lees snel verder voor alle tips die ik opdeed!

Het boek Ikigai

Het boek Ikigai verscheen vorig jaar en geeft de visie van schrijvers Hector Garcia en Francesc Miralles op de intrigerende leefwijze van de bewoners van Okinawa. De schrijvers waren nieuwsgierig naar het grote geheim van al die blakende, gelukkige honderdjarigen op het Japanse eiland. Om alles goed te kunnen doorgronden zijn ze er zelfs een tijdje gaan wonen en deden ze een aantal verrassende ontdekkingen.

Lifestyle

Dat die ouwetjes het zo goed doen, is geen toeval. Ze hebben allemaal min of meer dezelfde lifestyle, zo ontdekten de auteurs van het boek Ikigai. De bewoners van het eiland leven ongecompliceerd in de buitenlucht, eten gezond, hebben een fijn sociaal leven en een levenslust van hier tot Tokyo. Maar wat houdt dit nu allemaal precies in? Zie hieronder voor een diepere uitleg van deze lifestyle.

ikigai

De titel van dit boek, Ikigai, slaat op (hoe kan het ook anders) een Japans concept. Letterlijk vertaalt betekent het: “het geluk om altijd bezig te zijn”. Misschien is een goede vertaling naar het Nederlands “rust roest”. In Japan blijven mensen dan ook ver na hun pensioen actief, zolang hun gezondheid het toestaat. Sterker nog: ze kennen niet eens een letterlijk woord voor pensioen!

Passie

Maar het begrip ‘Ikigai’ gaat verder dan dat. Ikigai slaat ook op de reden waarom je ’s ochtends opstaat. Anders gezegd: een grote passie zorgt voor tevredenheid, geluk en welzijn. Volg je levensdoel en je hebt meer kans om gelukkig oud te worden. Net als de bewoners op Okinawa.

Beweging

Met alleen het naleven van je passie ben je er nog niet. Beweging is ook een sleutelwoord om de 100 aan te tikken. De oude Japanners sporten niet persé, maar ze bewegen wel veel. Ze lopen graag, wieden in hun tuintje en doen een (niet te wild) balspelletje. Zorg dus dat je ‘on the move’ blijft, is de Japanse boodschap.

Stress

Stress is niet goed voor je, dat wist je misschien al. Door stress veroudert je lichaam in ‘no time’ en verklein je drastisch de kans om ooit 100 te worden. Maar ja, ga er maar eens aan staan in deze drukke maatschappij. We leven allemaal in een moordend tempo en staan continue onder druk van iets. Toch zal je moeten proberen om dat stressniveau om laag te krijgen, als je net zo oud wilt worden als de bewoners van Okinawa. Dus de volgende keer als de juf op school vraagt of je even tussendoor mango-egels wilt komen knutselen terwijl je ook nog een belangrijke vergadering moet voorbereiden zeg je gewoon nee, ok?

Japanse trucjes om stress te verlichten

We kunnen als gejaagde westerlingen zeker iets leren van de Japanse anti-stressmethoden. Zie bijvoorbeeld de volgende simpele trucjes die in het boek genoemd staan:

  • hou je huis opgeruimd en schoon
  • luister in een warm bad naar muziek
  • kies voor een uitgebalanceerde voeding
  • mediteer, doe ademhalingsoefeningen en geef jezelf regelmatig een hoofdmassage

Het is de moeite waard om te proberen, toch?

Voeding

Wat je eet, speelt ook een belangrijke rol bij het ouder worden. Wat leggen ze op hun bordje in Okinawa?

  • veel groenten en fruit, minimaal 5 keer per dag
  • hooguit 2 keer per week vlees
  • 3 keer per week vis
  • geen witte suiker, wel af en toe producten met rietsuiker
  • granen zoals rijst, boekweitnoedels en tarwenoedels
  • verder eten ze heel gevarieerd. Ze nemen maar liefst 18 verschillende voedingsmiddelen per dag

Hara hachi Bu

Klinkt als een gezellige toverspreuk, maar dat is het niet. Hara hachi Bu betekent zoveel als: “de maag tot 80%”. Dit houdt in dat je jezelf niet moet volproppen, maar altijd wat ruimte moet overhouden. De gedachte hierachter is dat je het lichaam te veel uitput als je te veel eet. Hierdoor wordt nl. de cellulaire oxidatie (en daarmee de veroudering) versneld. En dat willen we juist niet, hè!

Tot slot

Met plezier heb ik dit originele boek gelezen, dat gemakkelijk wegleest. Inspirerend, hoe sommige Japanners inhoud geven aan hun leven en daardoor een hoge levenskwaliteit behouden. Verder staan er bruikbare anti-aging adviezen in. Een aantal tips kende ik als “anti-aging hobbyist” al, maar het is zeker goed om ze nog eens te horen. Ook heb ik een aantal nieuwe dingen geleerd, zoals bijvoorbeeld over het vinden van je eigen Ikigai, je passie. Ik denk dat die van mij bestaat uit het inspireren van anderen, bijvoorbeeld door middel van deze blog. Weet jij al waar die van jou ligt?

ps: Okinawa blijkt op meerdere fronten een vooruitloper in anti-aging te zijn. Ik werd erop geattendeerd dat het ontstaan van Novexpert (een van mijn favoriete cosmeutical merken) ook in Okinawa begon. Hier ligt nl. de bron van een ingrediënt (Novaxyline) dat het jeugdgen weer activeert.

Meer weten over de interessante Japanse anti-aging leefwijze? Bestel dan bijvoorbeeld hier voor 15,00 euro jouw eigen exemplaar van het boek Ikigai.